Wikimedia Foundation

The Wikimedia Foundation is the non-profit organization that supports Wikipedia, the other Wikimedia free knowledge websites, and its mission of free knowledge for all. We do this by keeping the Wikimedia sites fast, secure, and available to all, defending Wikipedia and our volunteer editors from legal threats, building new features and tools to make it easy to read, edit, and share knowledge from Wikimedia sites, and by supporting the communities of editors who contribute to Wikipedia and the Wikimedia sites. We also help bring new knowledge online, lower barriers to access, and make it easier for everyone to share what they know. Wikimedia Foundation has its own chapters and user groups in various different countries of the globe. GLAM Macedonia is one of the user groups or association of citizens that dedicates its resources and efforts toward achieving the goals of this global organisation.

Wikimedia Foundation’s most popular website, or project, is Wikipedia. However, the sister projects of Wikipedia are numerous. As of 2017 the following multilingual projects are operating:

Потпишан договор за соработка со ИНИ

Соработката со Институт за национална историја официјално започнува со потпишаниот договор меѓу ГЛАМ Македонија и ИНИ. Со оваа соработка очекуваме на Википедија на македонски јазик да се создадат нови статии поврзани со историјата на мекдонскиот народ, како и да се подобрат постоечките, со текст, цитати и референци од книги што македонската наука ги одобрува.

Договорот е дел од програмата ГЛАМ на Здружението, односно спаѓа во доменот на соработка со  галерии, библиотеки, архиви, музеи и сродните институции.

ВИКИ КЛУБ ОХРИД продолжува со своите активности

Членовите на Вики Клубот во Охрид продолжуваат со работа и заедничките средби и покрај техничките проблеми (проблеми со интернет) во просториите каде се среќаваат. Со цел да се надминат проблемите со интернетот, ГЛАМ Македонија им обезбеди картичка со 5 гига бајти месечен интернет. Се надеваме дека продуктивноста ќе се зголеми.

(На фотографиите дел од работната атмосфера)