ХОРИСТИТЕ НА АРТИЗАН И ЧЛЕНОВИТЕ НА ГЛАМ МАКЕДОНИЈА УРЕДУВАА СТАТИИ НА ТЕМА МУЗИКА

На 17 март 2018 година се одржа заедничко уредување на членовите на Мешаниот хор Артизан и членовите на ГЛАМ Македонија во конференциската сала во Јавна соба, на што се приклучија и некои од членовите на Вики Клубовите во Македонија.  Во текот на денот, зедоа учество вкупно 22 учесници, кои со заеднички сили создадоа нови 20 сатии на тема музика на Википедија на македонски јазик, 15 постоечки статии беа надополнети со текст, и беа подигнати две фотографии на заедничката ризница.

Создадени се статиите за музичарите: Сиа и Антони Кидис, за инструментите: Укулеле, Бузуки, Еолска харфа, Љубовна виола, Кастанети, Дувачки инструменти, Виол, Диџериду, Ѕвоно, Сузафон, Ронеат и Ерке, како и за термините: Англиски валцер, Солист, Оркестар, Акорд, Келтска музика и Асид-џез.

Дел од атмосферата на заедничкото уредување во Јавна соба :

 


Потпишан новиот договор со Градската библиотека „Браќа Миладиновци“

Соработката со Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје продолжува и оваа година, со договорот за соработка и испраќање матичен Википедијанец, што е потпишан деновиве од двете страни. Со оваа соработка очекуваме да се создадат нови и да се подобрат постоечките статии на Википедија на македонски јазик, користејќи ги книгите од Градската библиотека.

За потсетување, од досегашната соработка меѓу ГЛАМ Македонија и Градската библиотека, беа додадени 301 референца на постоечки статии на Википедија на македонски јазик, беше организирана Вики прошетка низ Градската библиотека со членови на Вики Клубот во Старо Нагоричане, една работилница, еден уредувачки маратон (edit – a – thon), беа создадени најмалку 15 нови статии од книгите во Библиотеката, а дел од вработените библиотекари ја поминаа обуката за уредување на Википедија. Исто така плод на соработката беше и отворената панел дискусија на тема „Потребата од дигитализација во 21 век“, што се одржа на 18 јануари 2018 година во Градската библиотека.

Првите награди во 2018 година

Во периодот од 1 јануари до 28 февруари 2018 година, беа создадени 132 нови статии на Википедија на македонски јазик, а 10 постоечки статии беа надополнети и проширени со текст од страна на членовите на Вики Клубовите во Македонија. На овој натпревар на државно ниво зедоа учество вкупно 31 член. Првите награди на младите Википедијанци, членови на Вики Клубовите во Македонија, за оваа година, ќе бидат доделени според следниве најдобри резултати:

За најдобри статии се прогласени статиите:

  • Гранада (Корисник:Teona Mladenovska)
  • Златен пресек (Корисник:Ilina dineva)
  • Билијард (Корисник:Fcb King)

Најголем број најголем број нови статии:
Прва награда за Корисник:Krstevska123 (19 нови статии)
Втора награда за Корисник:Nani2568 (10 нови статии и 5 надополнети)
Трета награда за Корисник:Fcb King (9 нови статии)

Награда за најголем број придонеси добиваат:

Прва награда: Ina pet (8 нови статии)

Втора награда (тројца добитници):
Kalan Wiki (7 нови статии)
Wildwolf10 (7 нови статии)
Ttemelkovska (7 нови статии)

Специјална награда за покажана активност добиваат:

Прва награда (двајца добитници):

Damjan Dojcinovski (6 нови статии)
Bogdanovicm (6 нови статии)

Втора награда (двајца добитници):
Kristina222 (5 нови статии)
TheAce1234 (5 нови статии)

Трета награда (двајца добитници)
Kole23 (4 нови статии)
Simonka34 (4 нови статии)

Сите добитници покрај наградата (бежични мауси, маици со лого, чаши и друго), добиваат и „Диплома за најдобри резултати“. Им честитаме на добитниците.

Меѓународна соработка со википедијанците од Република Српска

Во деновите на 26 февруари и 28 февруари 2018 година, беше реализирана меѓународна соработка меѓу ГЛАМ Македонија и здружението на Викимедијанците од Република Српска.

Во рамките на меѓународната соработка, учениците од Вишеград создадоа 20 нови статии на Википедија на српски јазик, поврзани со Македонија, додека членовите на Вики Клубовите од Музеј на македонската борба и од Старо Нагоричане, денеска создадоа девет нови статии поврзани со биографија на личности и географија на Република Српска.

ВИКИ СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИЦИ

Здружението за умножување на слободни содржини ГЛАМ Македонија од Скопје во деновите на 15 март (четврток) и 17 март (сабота) 2018 година организира „Вики семинари за наставници“ со работилница. Семинарите ќе се одржат во „Јавна соба“, со почеток од 10 часот, и во сабота со почеток од 17 часот.
Ве покануваме да земете учество. Во прилог следува програмата.
10:00 – 10:15 – Пристигнување на учесниците и регистрација
10:15 – 10:30 – „Вовед во Википедија и останатите сестрински проекти“, предавач: Снежана Штрковска
10:30 – 11:15 – Воведен курс за уредување на Википедија, предавач: Никола Стојаноски
11:15 – 11:35 – Пауза за кафе и освежување
11:35 – 13:55 – Заедничко уредување (hands-on) под водство на искусни Википедијанци, членови на ГЛАМ Македонија
14:00 – 14:15 – Затворање и доделување на сертификатите
* За присутните наставници се обезбедени печатени брошури „Како професорите предаваат со Википедија “, сертификати за помината обука, пенкало и нотес.
** Понесете лап топ со себе. Постои можност за неколкумина од учесниците да се обезбеди лап топ за работа на семинарот, но само со претходна најава.
Бројот на места е ограничен.
За пријавување и информации, испратете мејл на glammacedonia@gmail.com

Потпишан договор за соработка со ИНИ

Соработката со Институт за национална историја официјално започнува со потпишаниот договор меѓу ГЛАМ Македонија и ИНИ. Со оваа соработка очекуваме на Википедија на македонски јазик да се создадат нови статии поврзани со историјата на мекдонскиот народ, како и да се подобрат постоечките, со текст, цитати и референци од книги што македонската наука ги одобрува.

Договорот е дел од програмата ГЛАМ на Здружението, односно спаѓа во доменот на соработка со  галерии, библиотеки, архиви, музеи и сродните институции.

ВИКИ КЛУБ ОХРИД продолжува со своите активности

Членовите на Вики Клубот во Охрид продолжуваат со работа и заедничките средби и покрај техничките проблеми (проблеми со интернет) во просториите каде се среќаваат. Со цел да се надминат проблемите со интернетот, ГЛАМ Македонија им обезбеди картичка со 5 гига бајти месечен интернет. Се надеваме дека продуктивноста ќе се зголеми.

(На фотографиите дел од работната атмосфера)

Награди за членовите на ВИКИ клубовите

Првите награди за оваа година ќе бидат доделени за активност од 1 јануари до 28 февруари 2018 година, за најдобра статија, најголем број на придонеси и други изненадувања.
Право на учество имаат сите членови на Вики Клубовите.

Вклучете се и освојте една од наградите.

5 години музејска едукација

На 30 јануари 2018 година во Музеј на македонската борба Скопје се одржа пригодна прослава по повод пет години постоење и работа на музејската едукација. На настанот со презентација беа претставени проектите на кои работи Музејот, а кои спаѓаат во образовната програма на, меѓу другите, беше претставен и Вики Клубот кој во просториите на Музејот на македонската борба работи секоја среда од 15 часот.

На настанот присуствуваа и членови на ГЛАМ Македонија, а претседателката Снежана Штрковска зеде збор во претставувањето на работата на Вики Клубот.