ВИКИМАНИЈА СТОКХОЛМ

Годишната конференција на Википедијанци од цел свет наречена Викиманија, годинава се одржа во Стокхолм, Шведска, од 15 до 18 август 2019 година. ГЛАМ Македонија имаше двајца свои претставници, кои зедоа учество и во двата пред-конференциски денови, на предавањата кои беа интензивни, а се учеа техники за соработка, за проширување на членството, привлекување нови уредувачи и слично.

Учесниците на Викиманија оваа година беа поканети од градскиот совет на Стокхолм, имаа можност да бираат предавања на разни теми (ГЛАМ, образование, проектни активности на другите организации), како и да посетат некои музеи низ Стокхолм, што се одвиваше во организација на домаќините.

Најголема атракција претставуваа сендвичите со деликатесната шведска смрдлива риба, сурстроминг, кои беа служени во рамките на една пауза.

Дел од атмосферата на фотографиите:

CEE Meetup at Wikimania 2019. Group Photo

Wikimania2019-openingreception-groupshot-lowres-fuzheado

Wikimania 2019 closing speech

Opening ceremony Wikimania 2019 Stockholm 4