ВИКИМАНИЈА 2018

По четиринаесетти пат се одржа годишната конференција на Википедијанци од целиот свет,
годинава во Кејп Таун, Јужна Африка. Програмата беше разновидна, а имаше и постојани сесии на
кои почетниците можеа да научат како се уредува на Википедија и на Вики податоци.
Нашиот претставник имаше свое излагање на тема: „Соработка меѓу ГЛАМ и образование“,
односно, претставување на македонските активности на таа тема.
Меѓу другите сесии, би ја издвоиле дискусијата на тема родова нееднаквост, што можеме да
научиме од феминистичките групи, сесиите посветени на програмата ГЛАМ, како и средбите меѓу
организаторите на настани, и посебно средбата на претставниците од земјите од регионот на
централна и источна Европа.
Наредната година, Викиманија ќе се одржи во Шведска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нашиот претставник на конференцијата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дискусија за родова нееднаквост

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Настап на универзитетскиот хор од Кејптаун на завршната сесија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заедничка фотографија на претставниците од регионот на централна и источна Европа