ВИКИПЕДИЈА ГО ПРОСЛАВИ 21-0Т РОДЕНДЕН

Википедија на 15 јануари го прослави својот 21-от роденден на кој во светот е познат како Ден на Википедија и кој глобално го слават сите уредници и волонтери од различни земји ширум светот.

На 15 јануари, двајца американски бизнисмени, Џими Велс и Лери Сангер, лансираа бесплатна онлајн енциклопедија. Ја нарекоа „Википедија“.

Денес, Википедија е најголемата светска енциклопедија на знаење и е меѓу првите 5 најпосетувани интернет сајтови во светот, достапна е на повеќе од 300 јазици која се одржува и обновува со помош на огромната заедница на уредници-волонтери. Се проценува дека 250.000 луѓе низ цел свет придонесуваат на „Википедија“ секој месец и месечно има 22 милијарди посети. Таа денес е важен извор на информации за милиони луѓе кои се дигитално поврзани. 

По повод 21виот роденден нашите википедијанци го прославија роденденот пишувајќи статии како подарок за неа. Во текот на денот беа напишани и објавени 18 статии од вкупно 15 уредувачи, пишувајќи на различни теми. Сите објавени статии можете да ги видите на линкот.

Среќен роденден, драга наша Википедија!