ВИКИ КЛУБ ВЕЛЕС – РАБОТИЛНИЦИ ЗА ГАЈДА И КАВАЛ

Во деновите на 13 и 17 април 2023 година, членовите на Вики клуб Велес како дел од ГЛАМ
Македонија, под менторство на матичниот википедијанец и професор Лила Арсова,
координатор на Клубот, активно учествуваа на работилници, во просториите на медиотека во
Локалната библиотека „Гоце Делчев“ во Велес. Младите Википедијанци се запознаа со традиционалните народни инструменти гајда и кавал, кои се дел од духовното нематеријално културно наследство на Македонија.

 

На работилницата за запознавање со народниот традиционален инструмент гајда, гостин беше 85 годишниот Лазар Петровски од Велес. Тој на своите 48 години започнал да свири  гајда
најверојатно љубовта кон инструментот му ја пренел неговиот вујко кој исто така свирел на гајда. Учесниците на работилницата се запознаа со начинот на кој се изработува гајдата, од кои делови е составена, а потоа уживаа во звуците на гајдата во изведба на најстариот гајдаџија во Македонија Лазар Петровски, кој освен што свири на гајдата и пее и  има изработено и многу гајди.

На втората работилница нашиот млад и извонреден сограѓанин, велешанецот Филип Арилон, кој е дипломиран музичар,  на работилницата, ги запозна учесниците со народниот инструмент кавал.

Членовите на Вики клуб Велес воодушевено го слушаа Филип и беа љубопитни па поставуваа многу прашања, како на пример: од што се изработува кавалот, каква музика се свири на него, зошто одбрал да свири на народни традиционални инструменти, и слично.

 

 

Двете работилници беа проследени на меѓусебно задоволство, затоа што младите
Википедијанци и сите ученици во велешките училишта, можеа и да уживаат во музиката на овие традиционални народни инструменти.

Овие активности беа дел од програмата на здружението ГЛАМ Македонија за одбележување
на 20 годишнината од конвенцијата на УНЕСКО, за зачувување на нематерјалното духовно
наследство, што се одбележува во целиот свет.