Во Сингапур беше одржан најголемиот собир на Википедијанци од светот, на тема: Различност. Соработка. Иднина.

Во деновите од 16-19 август 2023 година во Сингапур се одржа најголемиот собир на Википедијанци од цел свет, 18 пат по ред. Собирот беше организиран од страна на фондацијата Викимедија. Предавањата се случуваа во конгресниот изложбен центар Сантек сити Сингапур, a истите можеа да се следат и онлајн.

Настанот го  отвори Маријана Искандер – Главен извршен директор на Фондацијата Викимедија, заедно со Џими Велс, основачот на Википедија, чија позната мисла е :„Замислете свет во кој секој човек на планетава ќе има слободен пристап до целото човечко знаење“.

 

Темата на Викиманија оваа година беше: Различност. Соработка. Иднина. Работилниците, хакатонот и пред-конференциските активности се одржаа на 15 август, додека пост-конференцијата и обиколките на градот беа на 20 август.

На годинешното издание на Викиманија 2023, имаше претставници од 138 држави, се одржаа над 300 сесии и предавања, со над 500 говорници, а доделени беа околу 200 стипендии. Наши претставници на овој голем настан беа уредниците-волонтери на Википедија на македонски јазик: Наташа Неданоска, Снежана Штрковска, Кирил Симеоновски и Тони Ристовски.