Во фокусот: Италија – резултати

Во фокусот: Италија беше уредувачки едно месечен предизвик за студентите од италијанската катедра на Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје, што се одржа од 01 април 2023 до 30 април 2023. Проектот беше во организација на Здружението ГЛАМ Македонија а поддржан од Амбасадата на Италија во Скопје.

Во фокусот: Италија се спроведе со цел да се намали недостатокот на статии со италијански теми за музика и филм на Википедија на македонски јазик. Сите студенти од италијанската катедра беа добредојдени да го дадат својот придонес.

На уредувачкиот маратон беа создадени 39 нови статии од 6 студенти кои создоа статии на теми за музиката и филмот низ времето во Италија.

Според жири комисијата (Снежана ШтрковскаНикола Стојаноски и Проф. Д-р Лучиана Гуидо Шремпф), резултатите можете да ги видите на следниот линк:

https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%92%D0%BE_%D1%84%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%82:_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0#%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8

Најдобрите шест студенти ќе добијат наградите и дипломите.

Доделувањето на наградите ќе биде на 21 мај (недела) 2023 година во 20 часот во Кинотека на С. Македонија каде во склоп на денови на италијанскиот филм, амбасадорот на Италија во Скопје лично и свечено ќе им ги додели наградите на добитниците.

Голема благодарност до менторката Проф. Д-р Ирина Талевска и Проф. Д-р Лучиана Гуидо Шремпф, менторка и раководител на Катедрата за успешно завршен проект во соработка со Глам Македонија и Амбасадата на Италија во Скопје.