ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА СРБИЈА – ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ

Во Амбасадата на Србија 23 март, имаше свечено доделување на наградите за победниците на едномесечниот уредувачки предизвик ‘’Запознајте ја Србија’. Настанот беше организиран од страна на Амбасадата на Србија и Здружението на граѓани ГЛАМ Македонија. На доделувањето учествуваа победниците, Амбасадорката Невена Јовановиќ, Преседателот на здружение на срби во Македонија – Гордана Јовиќ-Сојковска и член на извршен одбор на Глам Македонија како и Претседателот на здружението Снежана Штрковска. Википедија на македонски јазик е збогатена со 1206 нови статии на теми поврзани со Србија од 23 млади уредувачи. Најдобрите 6 уредувачи, се здобија со дипломи и награди кои ги додели Амбасадорката на Србија во Скопје.  Досега, од ваков тип на уредувачки натпревари се имаат успешно реализирани за Унгарија, Русија, Германија, Шведска како и сега за Србија. Во иднина очекуваме уште многу натпревари од ваков тип за различни земји и култури, изјави Снежана Штрковска – председател на Глам Македонија.