ЗАПОЧНА ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА НА АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО

Во текот на месец април и мај, волонтерите на ГЛАМ Македонија започнаа со дигитализација на материјали и артефакти кои се чуваат во НУ Археолошки музеј на Македонија – Скопје. Првите резултати веќе се појавија на Заедничката ризница, од која црпат сите јазични Википедии.

Линк на кој може да се следи напредокот:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Archaeological_objects_at_the_Archaeological_Museum_of_North_Macedonia

Инаку ова е  проект што се спроведува по потпишан договор со НУ Археолошки музеј на Македонија – Скопје. Проектот ќе се спроведува до крајот на октомври 2019 година.