Нов Вики Клуб во Неготино

Вчера – 13.02 ,2023 година, во просториите на ОУ. “Страшо Пинџур” – Неготино, се отвори нов Вики клуб под закрилата на ГЛАМ Македонија.

13 ученици од седмо и осмо одделение добија обука за уредување статии на Википедија на македонски јазик. Веднаш, секој од нив направи своја статија со која го потврдија интересот за корисен волонтеризам.

 

Обучувачи на учениците беа Елена Крстева и Фросина Димитрова кои им ги презентираа активностите, идните и минати проекти на Глам Македонија како и ги обучија да уредуваат статии на Википедија на македонски јазик

Координаторот на Вики клубот Неготино, Ангелче Кошев, истакна дека ваквиот тип на професионална и меѓуученичка соработка е повеќе од потребна. Тој изјави дека е задоволен со интересот на учениците и смета дека оваа бројка на ученици ќе се зголемува т.е. интересот би растел.

 

Да им посакаме топло добредојде а на наставник Кошев долга соработка и успешна реализација.