Приклучете се на меѓународната кампања „Статии без илустрација 2023“

Во тек е меѓународната кампања „Статии без илустрација 2023“. Се информираат  сите заинтересирани уредници на Википедија на македонски јазик дека е во тек уредувањето и трае до  31 август 2023 година.

Неколку информации за овој натпревар:

Статии без илустрација (анг. Wikipedia Pages Wanting Photos, WPWP) е кампања на меѓународно ниво за вметнување на илустрации во статиите на кои им недостигаат. Илјадници фотографии се поставени на Заедничката ризница преку разни ГЛАМ проекти, како и преку фотографските натпревари низ годиниве. Идејата е да се искористат фотографиите и останатите илустрации во соодветните статии. Ова е огромен јаз кој оваа кампања се обидува да го премости. На Википедија на македонски јазик, организатори на оваа кампања се здруженијата на граѓани „ГЛАМ Македонија“ и „Споделено знаење“.

Повеќе инфо на следниот линк https://mk.wikipedia.org/wiki/Википедија:Статии_без_илустрација_2023

Приклучете се и освојте една од наградите!