СТАТИИ БЕЗ ИЛУСТРАЦИЈА 2021

Во рамките на кампањата Википедија, на меѓународно ниво, Статии без илустрација (на англиски јазик: Wikipedia Pages Wanting Photos – WPWP) во периодот од 1 јули до 31 август 2021 година ќе се вметнуваат фотографии и илустрации на соодветните статии. Целта на кампањата е всушност да се премости огромниот јаз, и постоечките статии да се надополнат со соодветни фотографии. Во текот на минатогодишното издание на кампањата WPWP, како и низ годините, „ГЛАМ Македонија“ преку повеќе проекти и фотографски натпревари, досега има поставено илјадници фотографии на Заедничката ризница. Како и минатата, така и оваа година здруженијата на граѓани „ГЛАМ Македонија“ и „Споделено знаење“ ја организираат оваа кампања за Википедија на македонски јазик. Македонските уредувачи што ќе учествуваат ќе имаат можност да добијат
некоја од посебните награди што ги обезбедивме, а исто така ќе можат и да освојат и некоја од меѓународните награди. За да учествувате потребна ви е корисничка сметка на Википедија и доколку немате ќе мора да направите. Освен тоа, треба да ги следите и другите правила за учество, кои може да ги најдете на проектната страница.