15 јануари – Википедија наполни 22 години

Википедија започна како амбициозна идеја…да се создаде бесплатна енциклопедија, напишана од волонтери, за сите во светот.

Откако Википедија за прв пат започна во 2001 година, таа е пример за идејата дека многу луѓе кои работат заедно можат да изградат нешто навистина извонредно. Дваесет и две години подоцна, Википедија продолжува да го исполнува своето ветување за бесплатно и отворено знаење од и за луѓето ширум светот.

За да одбележиме 22 години од ова глобално движење, славиме за сите луѓе кои ја овозможуваат Википедија – волонтерите кои го споделуваат своето знаење, организаторите на заедницата, донаторите кои придонесуваат за одржување на Википедија, развивачите кои се уверуваат дека Википедија е брза и достапна, и уште многу други. Одбележувањето на роденденот за македонските википедијанци беше одржано во Пјаца Либерта во Скопје а 23 википедијанци ја надополнија Википедија со нови 48 статии како подарок за неа.

За 22-тиот роденден на Википедија, ја славиме моќта на човечката соработка, креативноста и љубопитноста.

Среќен 22- ри роденден ВИКИПЕДИЈА!