НАТАША НЕДАНОСКА, со нов сертификат

Во период од 3 месеци, координаторот на Вики Клуб Охрид и едукатор за образование на ГЛАМ Македонија Наташа Неданоска, учествуваше на курсот за Градење партнерство, организиран од страна на тимот за развој на заедницата (Community Development team) на Фондацијата Викимедија како дел од пилот програмата
(Wikilearn pilot). Со завршувањето на курсот, Наташа доби сертификат за дизајнирање и извршување партнерство за заедницата на Викимедија.

Честитки до Наташа од целиот тим на ГЛАМ Македонија.

БЛАГОДАРНИЦА ЗА ВИКИ КЛУБ ОХРИД

Здружението за ретки болести им додели благодарници на Наташа Неданоска и на Вики Клуб Охрид за уредувачкиот маратон во рамките на соработката со кампањата „Ги запознаваме ретките болести“. Википедија на македонски јазик е збогатена со статии за 83 ретки дијагнози!
Наташа Неданоска е професор по македонски јазик и литература, работи како наставник во основно училиште, координатор на Вики Клуб Охрид и едукатор за образование на ГЛАМ Македонија. Секоја година, Вики Клуб Охрид го посветува месец февруари на збогатување на содржините на Википедија на македонски јазик и подигање на свеста за ретките болести под мотото „За да не се ретки оние кои знаат за ретки“. ГЛАМ Македонија им благодари на сите волонтери на Вики Клуб Охрид за успешното збогатување на Википедија на македонски со содржини од големо значење.

УРЕДУВАЧКИ МАРАТОН „СВЕТСКИ ДЕН НА АНГЛИСКИОТ И ШПАНСКИОТ ЈАЗИК“ – РЕЗУЛТАТИ

На 23 април 2021 година се одржa уредувачки маратон на тема „Светски ден на англискиот и шпанскиот јазик“. Активноста е дел од глобалните симболични „Светски ден на шпанскиот јазик“ и „Светски ден на англискиот јазик“ којшто се одвива во текот на месец април 2021 година.
Учество во уредувачкиот маратон земаа 20 уредувачи кои ја збогатија Википедија на македонски јазик со 28 нови статии на дадените теми. Сите новосоздадени статии може да ги погледнете тука.

УРЕДУВАЧКИ МАРАТОН „СВЕТСКИ ДЕН НА АНГЛИСКИОТ И ШПАНСКИОТ ЈАЗИК“

На 23 април 2021 година ќе се одржи уредувачки маратон на тема „Светски ден на англискиот
и шпанскиот јазик“. Активноста е дел од глобалните симболични „Светски ден на шпанскиот
јазик“ и „Светски ден на англискиот јазик“ којшто се одвива во текот на месец април 2021
година.
Статиите кои ќе бидат напишани, уредени и одобрени ќе ја збогатат Википедија на македонски
јазик и ќе останат во иднина да може да ги прочита секој што знае македонски јазик.

УРЕДУВАЧКИ НАТПРЕВАР НА ТЕМА „БИОСФЕРНИ РЕЗЕРВАТИ ВО СВЕТОТ“

Уредувачки натпревар на тема „Биосферни резервати во светот“

На 19 април 2021 година во 00.00 часот ќе започне уредувачки натпревар со наслов
„Биосферни резервати во светот“, на кој ќе имаат можност да учествуваат ученици на
возраст од 15 до 18 години.
Натпреварот ќе трае три недели и ќе заврши на 9 мај 2021 година во 23.59 часот по
македонско време.
Во рамките на натпреварот учениците ќе уредуваат статии, кои недостигаат на
Википедија на македонски јазик.
Најдобрите статии на учесниците ќе бидат наградувани на неделно ниво во текот на
три седмици. На крајот на натпреварот ќе бидат наградени најдобро уредените статии
изработени во текот на целиот уредувачки натпревар.
Уредувачкиот натпревар „Биосферни резервати во светот“ ГЛАМ Македонија го
организира во соработка со здружението Споделено знаење.
За повеќе информации за правилата може да прочитате тука.

Меѓународен ден на Ромите

На 2 април 2021 година се одржа уредувачкиот маратон на тема „Меѓународен ден на Ромите“. Активноста е дел од глобалниот повик International Roma Day Edit-a-thon 2021 којшто се одвива од 1-8 април 2021 година. Учество во уредувачкиот маратон земаа 19 уредувачи кои ја збогатија Википедија на македонски јазик со 36 нови статии. Објавените статии може да се видат на овој линк.

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА РУСИЈА – ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ

Во Музејот на македонската борба на 17 март, беше одржано доделувањето на наградите за победниците на едномесечниот уредувачки предизвик за членовите на Вики Клубовите на тема „Запознајте ја Русија”, организиран од страна на Амбасадата на Руската Федерација и Здружението на граѓани ГЛАМ Македонија. На доделувањето учествуваа Амбасадорот Сергеј Баздникин и Претседателот на здружението Снежана Штрковска. Википедија на македонски јазик е збогатена со 625 статии на руски теми од 20 млади уредувачи. Најдобрите 5 уредувачи, се здобија со дипломи и награди кои ги додели Амбасадорот на Руската Федерација во Скопје. Настанот беше одржан според протоколите за физичка дистанца.

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА РУСИЈА – РЕЗУЛТАТИ

 

На 1 февруари 2021 година започна уредувачкиот маратон „Запознајте ја Русија“ во соработка
со Амбасадата на Руската Федерација кој траеше до 28 февруари. Иако, вообичаените
работилници беа изоставени, Википедија на македонски јазик беше збогатена со 625 нови или подобрени статии.
Објавените статии може да се видат на овој линк.
Доделувањето на дипломи и награди ќе се одржи на 17 март 2021 година во Музеј на македонската борба.
Според доделените поени од страна на жири комисијата, првите пет победници, како и
останатите, се според овој редослед:

1. Damjan Kirovski: 827 поени (112 статии)
2. Ina pet: 507 поени (63 статии)
3. Petar Barsa: 486 поени (97 статии)
4. Krstevska123: 229.5 поени (70 статии)
5. MikasaAckerman10: 202 поени (16 статии)
6. Velichovskas: 162.5 поени (23 статии)
7. KiviTiki: 145 поени (16 статии)
8. Kostovska: 142.5 поени (48 статии)
9. Simonka34: 109 поени (8 статии)
10. Vila Rosa: 84 поени (127 статии)
11. Simona Trajkoska: 35.5 поени (14 статии)
12. Rebeka.s.k: 30 поени (3 статии)
13. Ema Trajcevska: 27 поени (2 статии)
14. Gdimovska13: 16 поени (4 статии)
15. Марко К.: 14.5 поени (10 статии)
16. EmiliGj: 11 поени (1 статија)
17. Doni12345: 11 поени (5 статии)
18. Нијасум: 8 поени (1 статија)
19. SirGoldenBlade: 6 поени (4 статии)
20. Анастасија Стојкова: 0.5 поени (1 статија)

ЕДНОМЕСЕЧНА КАМПАЊА „РЕТКИ БОЛЕСТИ”

 Две и пол години по ред, Вики клубот Охрид и неговите членови под водство на Наташа Неданоска, во месец февруари, секојдневно уредуваа и објавуваа статии за кампањата за РЕТКИ БОЛЕСТИ.
За нивните активности, Вики клуб Охрид стана партнер со Светската организација на ретки болести, од каде што го поздравуваат волонтерскиот анганжман за ретките болести.
https://www.rarediseaseday.org – линк до објавата на англиски јазик.
Успешната едномесечна кампања не само што ја збогати Википедија на македонски јазик, но и успеа да едуцира голем број луѓе и да ја подигне свеста за ретките болести.
Оваа едномесечна кампања која беше поддржана и од многу медиуми се очекува да продолжи и наредната година.

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА РУСИЈА

ГЛАМ Македонија во текот на месец февруари, ќе одржи едномесечен уредувачки предизвик
за членовите на Вики Клубовите на тема „Запознајте ја Русија”. Уредувачкиот проект е
поддржан од Амбасадата на Руската Федерација во Скопје.
Вообичаените работилници овојпат ќе бидат изоставени од безбедносни причини.
Учесниците во текот на месец февруари, ќе ја збогатат Википедија на македонски јазик со теми
поврзани со Русија, при што пишувајќи на темите тие учат за нејзината историја, географија,
култура, спорт и друго. Статиите кои ќе бидат напишани, уредени и одобрени ќе ја збогатат
Википедија на македонски јазик и ќе останат во иднина да може да ги прочита секој што знае
македонски јазик.
По завршувањето, во текот на месец март ќе бидат доделени дипломи и награди на свечен
јавен настан во Скопје. Наградите ги обезбедува Амбасадата на Руската Федерација во Скопје.
За уредувачкиот месец, повеќе може да прочитате на следниот линк: Запознајте ја Русија