ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ ОД ИТАЛИЈАНСКАТА АМБАСАДА ВО СКОПЈЕ

На 21.05 во Кинотека на С. Македонија имаше свечено доделување на награди и дипломи за победниците од едномесечните уредувачки предизвици ‘’Запознај ја Италија’’ и ‘’Во Фокусот Италија’’ во кои учествуваа членови од Вики клубовите во Македонија и студентите од италијанската катедра на Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје.

Настанот беше во состав на недела на италијанскиот филм, кој се одржуваше во Кинотека во Скопје.

На последниот ден од филмскиот фестивал 21 мај, во 20.00 часот, амбасадорот на Италија, Андреа Силвестри свечено додели единаесет награди на добитниците кои ги дадоа своите најдобри придонеси на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со Италија.

Целта на уредувачките предизвици беше да се намали недостатокот на статии со италијански теми за музика и филм, култура, историја, познати личности од Италија на Википедија на македонски јазик.

На уредувачките натпревари се создадоа 875 нови статии поврзани со Италија на Википедија на македонски јазик.  Досега, од ваков тип на уредувачки натпревари се имаат успешно реализирани со Унгарија, Русија, Германија, Шведска и Србија.

 

 

‘’Во иднина очекуваме уште многу натпревари и настани од ваков тип за различни земји и култури’’. – изјави Снежана Штрковска – председател на Глам Македонија.

Настанот беше организиран од страна на Амбасадата на Италија во Скопје во соработка со здружението ГЛАМ Македонија.